MApN respinge acuzațiile formulate de Rusia: “Pe teritoriul României nu se află aeronave de luptă ucrainene”

MApN transmite că informațiile conform cărora pe teritoriul României se află aeronave de luptă ucrainene sunt false. Vasile Dîncu precizează că acuzațiile formulate de Rusia fac parte din propaganda rusească

În mediul online au circulat mai multe zvonuri conform cărora pe teritoriul României se află aeronave de luptă ucrainene. MApN transmite că acestea sunt false, ministrul Vasile Dîncu acuzând Rusia că răspândește știri false.

MApN explică că pe teritoriul României nu se află aeronave de luptă ucrainene

Zilele acestea, în mediul online, au circulat zvonuri cu privire la existența unor aeronave de luptă ucrainene pe teritoriul României. Ministerul Apărării Naționale a transmis un comunicat, pe pagina oficială de Facebook, prin care a precizat că aceste informații nu sunt adevărate.

“Cu privire la afirmațiile purtătorului de cuvânt al Ministerului Rus al Apărării, de miercuri, 9 martie, prin care se acreditează ideea că pe teritoriul României ar fi fost relocate aeronave de luptă ucrainene, care astfel ‘nu iau parte la confruntări’, facem următoarele precizări:

Afirmația este în totalitate falsă. Pe teritoriul României nu se află aeronave militare ucrainene.

Cel mai probabil, se încearcă specularea exemplului aeronavei militare ucrainene Suhoi 27 care a solicitat, în 24 februarie – prima zi a invaziei ilegale a armatei ruse în Ucraina, aterizarea de urgență în România”, este mesajul transmis de MApN.

O aeronavă militară ucraineană a aterizat de urgență în România

Reprezentanții MApN au explicat mai exact situația aeronavei militare ucrainene care a aterizat de urgență în România, în data de 24 februarie, în prima zi de război.

“Ministerul român al apărării a comunicat cu maximă transparență situația acestei aeronave, care a fost gestionată cu respectarea strictă de către autoritățile române a normelor legislative naționale și internaționale aplicabile în astfel de situații, fapt cunoscut, cu siguranță, de reprezentanții Federației Ruse.

Aeronava a fost returnată autorităților ucrainene, fără armament la bord și, evident, nu se mai află pe teritoriul României.

Și situația celor 14 elicoptere ucrainene civile, neînarmate, a fost comunicată în mod transparent și oportun.

Autoritățile ucrainene au solicitat părții române aprobări diplomatice de survol cu destinația finală Ghimbav, jud. Brașov, pentru un număr de 14 elicoptere configurate pentru executarea misiunilor civile, nefiind înarmate, în scopul efectuării operațiunilor de mentenanță la Airbus Helicopters România, potrivit contractelor în vigoare.

În urma primirii aprobărilor de survol din partea autorităților române, pentru toate cele 14 elicoptere au fost depuse marți, 8 martie, și miercuri, 9 martie, planuri de zbor în sistemul de trafic aerian civil, aeronavele aflându-se deja la destinația finală”, a mai transmis MApN.