14 zile de război în Ucraina: SUA nu susțin planul Poloniei de a trimite avioane forțelor ucrainene. Zelenski are o previziune sumbră despre Al Treilea Război Mondial

Conflictul din Ucraina continuă pentru a paisprezecea zi, după ce armata ucraineană a respins un nou atac al rușilor de a pătrunde în Harkov. Kamala Harris vizitează Polonia și România.

Peste 1.000.000 de copii au părăsit Ucraina de la începutul războiului cu Rusia
În mai puțin de două săptămâni, de când Rusia a declanșat invazia, peste 1.000.000 de copii au părăsit Ucraina și au ajuns în țările vecine.

”Peste 1 milion de copii au fugit din Ucraina în țările vecine în mai puțin de două săptămâni de când Rusia a început invadarea Ucrainei. Cel puțin 37 de copii au fost uciși și 50 au fost răniți”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell, conform The Guardian.

În total, din 24 februarie până în prezent, peste 2 milioane de oameni au fugit din Ucraina, mai anunță UNICEF.

Majoritatea refugiaților sunt femei și copii, deoarece bărbații apți de luptă au primit ordin de la guvernul de la Kiev să rămână acasă pentru a-și apăra țara.

Aproape 48.000 de civili ucraineni au fost evacuați miercuri din orașele bombardate

Autoritățile din Ucraina au actualizat numărul total al civililor care au reușit să scape miercuri din orașele asediate.

Inițial s-a spus că totalul este de aproape de 40.000, dar între timp numărul a crescut la aproape 48.000 de evacuați.

Majoritatea acestor oameni au părăsit orașul Sumî din nord-est. Alții au reușit să fugă din orașul sudic Enerhodar și din regiunea Kiev, notează Interfax.

Din numărul total de evacuați de miercuri:

43.000 de civili au părăsit Sumî
3.500 au fost evacuați din regiunea Kiev
1.000 de oameni au fugit din Enerhodar
SUA nu susțin planul Poloniei de a trimite avioane în Ucraina
Statele Unite au respins propunerea Poloniei de a-și livra avioane MiG-29 armatei americane pentru a le preda apoi Ucrainei, a informat miercuri Pentagonul, relatează The Guardian.

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin l-a informat pe omologul său polonez că Washingtonul nu sprijină planurile Varșoviei, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

”Serviciile de informații estimează că transferul (avioanelor) MiG-29 Ucrainei ar putea fi perceput ca o escaladare și ar putea duce la o reacție semnificativă a Rusiei, care ar putea crește perspectivele unei escaladări militare cu NATO”, a declarat oficialul Pentagonului în cadrul unei conferințe de presă.

Sute de oameni s-au adunat în centrul Budapestei pentru a condamna invazia Rusiei în Ucraina
Miercuri seara, sute de oameni s-au adunat în centrul Budapestei (Ungaria) pentru a protesta față de agresiunea Rusiei în Ucraina.

Aceștia au purtat lumânări și steaguri ucrainene în timp ce formau semnul păcii.

Din mulțime au făcut parte și activiști și voluntari de la Greenpeace.

Noi imagini de la maternitatea din Mariupol bombardată de forțele ruse
În spațiul online au apărut noi imagini de la atacul aerian al forțelor ruse care a distrus o maternitate din Mariupol.

În momentul bombardamentului, în această clădire erau mai multe femei însărcinate și personalul medical.

Zelenski avertizează: ”Al Treilea Război Mondial va începe, va fi o zonă de restricție aeriană, dar va fi prea târziu”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acordat un interviu din biroul său de la Kiev pentru postul britanic Sky News.

Liderul ucrainean a spus că țara sa nu poate învinge Rusia pe cont propriu și a cerut din nou statelor din vest să restricționeze traficul aerian deasupra Ucrainei.

Zelenski a făcut și o previziune sumbră și a spus că după ce un posibil Al Treilea Război Mondial va începe, deasupra Ucrainei ”va fi o zonă de restricție aeriană, dar va fi prea târziu”.

Acesta a mai adăugat că, pe măsura ce ezitarea statelor NATO în luarea acestei decizii se prelungește, cu atât mai mult crește riscul ca milioane de oameni să moară.

”Dacă situația de față de prelungește, la un moment dat vor închide cerul (n.r. restricționa traficul aerian), dar între timp vom pierde milioane de oameni”, avertizează Zelenski.

Oficialii din Mariupol spun că peste 1.300 de civili au murit în oraș
Doi oficiali din orașul Mariupol afirmă că peste 1.300 de civili și-au pierdut viața de la începutul asaltului asupra localității.

Orașul a fost bombardat în primele zile, iar de o săptămână, acesta se află sub asediu.

”Cifrele preliminare indică 1.300 de rezidenți decedați ai orașului Mariupol din cauza blocadei genocidale a Federației Ruse”, a afirmat Petr Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol.

”Ne vom lupta pentru toată lumea”, a declarat acesta.

”Nu putem calcula câți morți avem, cred că de trei, patru ori mai mulți. Nici măcar nu avem posibilitatea de a număra câți oameni au murit pe străzi din cauza bombardamentelor”, a afirmat Serghei Orlov, viceprimarul orașului.

Procurorul general al Ucrainei cere înființarea unui tribunal special pentru crimele de război ale Rusiei

Irina Venediktova, procurorul general al Ucrainei, a cerut un ”model nou” de eforturi investigative pentru a rezolva situația crimelor de război din Ucraina.

Aceasta a vorbit la o conferință de presă și a mulțumit celor 39 de țări care s-au alăturat Ucrainei în demersul său de la Curtea Internațională de Justiție, împotriva acțiunilor Rusiei.

Venediktova a cerut și înființarea unui tribunal special, ca răspuns la criza ”fără precedent” din Ucraina.

”Toate instituțiile create după Al Doilea Război Mondial pentru a preveni nu sunt tocmai capabile. De aceea, avem nevoie de noi modele, noi mecanisme. Cerem partenerilor noștri modele de investigative comune, deoarece acestea pe care le avem acum nu funcționează”, a declarat procurorul general.

Aceasta a mai spus că a demarat deja investigații pentru ”invadarea integrității și inviolabilității teritoriale a Ucrainei și declanșarea unui război agresiv.”

Venediktova a anunțat și lansarea unui portal guvernamental unde publicul poate raporta crime de război pe care le-a descoperit în Ucraina.

Rusia admite că a folosit arme termobarice în Ucraina

Oficialii britanici afirmă că ministerul apărării din Rusia a confirmat că a folosit arme termobarice în Ucraina. Este vorba despre sistemul TOS-1A.

Mai multe detalii despre armele termobarice poți afla de AICI.